Idéen – naturoplevelsen og fede spor

Tanken med løbet var og er til stadighed at skabe en attraktiv, men ikke ekstrem udfordring, der appellerer til erfarne løbere. Det kunne være maratonløberen, der er klar til at prøve sig af ved at løbe et ultraløb. Det kunne også være løberen, der går med tanker om at prøve et af de store europæiske bjergløb. Med over 1.000 højdemeter og mere end 55 km med en løberygsæk kan Julsø Ultra måske være det første skridt på vejen.

Formålet er derfor ikke nødvendigvis at komme først over målstregen, men ligeså meget at tage udfordringen op med sig selv og samtidig få sig en kæmpe naturoplevelse i samvær med andre løbere.

Fokus har fra starten været at skabe en varieret rute med hovedvægt på naturoplevelsen og de fede spor. Ved at løbe rundt om Julsø vil det eneste rutesammenfald være nogle få hundrede meter ved start/ mål. Hensyn til lodsejere og praktisk logistik har betydet en vis hensyntagen og lidt asfalt undervejs, men hvor det har været muligt vil løbet foregå på single-tracks, skovveje og stier.

Historie

Løbet blev afviklet første gang i 2013 under navnet Montane Lakeland 50 km. Bagmændene var Rasmus Gorm Pedersen, Bo Georgi Kristensen og Henrik Leth Jørgensen. Løbet havde dengang base med udgangspunkt i Ry og løberne tog turen rundt om Julsø modsat den nuværende rute.

Efter 3 udgaver med stigende succes blev stafetten givet videre til en gruppe løbere fra området omkring Julsø med tilhørsforhold i Ry Trailrunners og Silkeborg OK’s Trailafdeling. Løbet blev samtidigt formelt forankret  i Silkeborg Orienteringsklubs trailafdeling.

Nyt start- og målområde blev ved Vejlsøhus i Silkeborg og ruten blev vendt om. Efter et succesfuldt løb i 2016 blev man i styregruppen bag løbet enige om at søge om at afvikle DM Lang Trail 2017. Som en ny tilføjelse blev det i 2017 muligt at udbyde en 50 miles rute i Silkeborg Vesterskov og Thorsø Bakker.

Fra 2016 til 2019 bestod den primære arrangørgruppe med Martin Winding i spidsen i skiftende konstellationer af Jon Nygaard Rahr, Morten Christoffersen, Kristian Steen Olsen, Dennis Both Mørk Nielsen, René Østergaard Madsen og Michael Søgård.  

Fra 2020 har Simon Grimstrup, Jan Sommerlund og Michael Søgård taget depechén.  

Løbets gennemførelse har alle årene været afhængig af stor velvilje fra både private, kommunale og statslige lodsejere, som heldigvis er åbne for at give adgang til de fantastiske naturområder rundt om Julsø.

Et løb af Julsø Ultras størrelse kræver mange hjælpere til store og små opgaver. Udover styregruppen og medlemmerne af Silkeborg Orienteringsklub, så har løbere fra Ry Trail Runners, Gjessø Løbeklub, Trailrunning Silkeborg og diverse andre løbefællesskaber velvilligt stillet deres arbejdskraft og lokalkendskab til rådighed for løbet.

Overskuddet fra løbet går ubeskåret til Silkeborg OK’s ungdomsafdeling.