Naturoplevelsen og fede spor
Formålet med Julsø Ultra er at skabe en attraktiv, men ikke ekstrem udfordring for erfarne løbere. Det kan være maratonløbere, der ønsker at prøve kræfter med et ultra-trail-løb, eller løbere, der drømmer om at deltage i store europæiske bjergløb.
Målet er ikke nødvendigvis at komme først over målstregen, men at tage udfordringen op og nyde en fantastisk naturoplevelse sammen med andre løbere.
Ruten
Fokus har altid været på at skabe en varieret rute med vægt på naturoplevelsen og de fede spor. Af hensyn til lodsejere og praktisk logistik er der lidt asfalt undervejs, men hvor det er muligt, foregår løbet på single-tracks, skovveje og stier.
Historie
Løbet blev første gang afviklet i 2013 under navnet Montane Lakeland 50 km, arrangeret af Rasmus Gorm Pedersen, Bo Georgi Kristensen og Henrik Leth Jørgensen. Dengang startede løbet i Ry og gik rundt om Julsø i modsat retning af den nuværende rute.
Efter tre succesfulde udgaver blev stafetten givet videre til en gruppe løbere fra området omkring Julsø, tilknyttet Ry Trailrunners og Silkeborg OK’s Trailafdeling, og løbet blev formelt forankret i Silkeborg Orienteringsklubs trailafdeling.
Start- og målområdet blev flyttet til Vejlsøhus i Silkeborg, og ruten blev vendt om. Efter et succesfuldt løb i 2016 besluttede styregruppen at søge om at afvikle DM Lang Trail 2017. I 2017 blev der også tilføjet en 50 miles rute i Silkeborg Vesterskov og Thorsø Bakker. Fra 2023 har det desuden været muligt at løbe 100 km og at vandre de ca. 30 km fra Ry til Silkeborg. 50 miles-ruten blev taget af programmet fra 2024. I 2025 vil Julsø Ultra igen danne rammen om danmarksmesterskaberne i lang trail.
Fra 2016 til 2019 bestod arrangørgruppen med Martin Winding i spidsen af Jon Nygaard Rahr, Morten Christoffersen, Kristian Steen Olsen, Dennis Both Mørk Nielsen, René Østergaard Madsen og Michael Søgård. Fra 2020 tog Simon Grimstrup, Jan Sommerlund og Michael Søgård over, og i 2023 sluttede Jens Baltzersen sig til arrangørgruppen, så løbsledelsen i dag tæller 4 gæve gutter fra Silkeborg OK’s trailafdeling.
Løbet har altid været afhængig af stor velvilje fra private, kommunale og statslige lodsejere, som heldigvis er åbne for at give adgang til de fantastiske naturområder rundt om Julsø.
Et løb af Julsø Ultras størrelse kræver mange hjælpere til både store og små opgaver. Udover arrangørgruppen og de frivillige medlemmer af Silkeborg Orienteringsklub har løbere fra Ry Trail Runners, Gjessø Løbeklub, Trailrunning Silkeborg og andre løbefællesskaber velvilligt stillet deres arbejdskraft og lokalkendskab til rådighed.
Overskuddet fra løbet går ubeskåret til Silkeborg OK’s ungdoms- og breddearbejde.